Jaguar X-Type

2004 Jaguar X-Type


Jaguars första småbil var tänkt att ta upp kampen med BMW 3-serie och Mercedes Benz C-klass. Den lyckades halvvägs.

Visserligen fick den ett gott välkomnande som bil, men många så kallade förståsigpåare klankade ner på att Jaguaren hade mycket dna från Ford Mondeo i sig. Dessutom undrades det lite syrligt om Ford och sportig lyxbil var ett sannolikt par.
Hur som helst, X-typen introducerades med två bensinmotorer på 2,5 respektive 3 liter. Vilken maskin som än valdes kom bilen med fyrhjulsdrivning. Det fanns både automatisk växellåda och manuell, för de som själva ville bestämma vilken växel som skulle i. Kombimodell fanns också till försäljning från årsmodell 2004.


Senare var det även möjligt att välja en liten bensin V6:a på 2,1 liter och två dieselmaskiner från Ford på 2,0 respektive 2,2 liter. Dessa motorer kom bara tillsammans med framhjulsdrift men den sista även med automatlåda. Egentligen skulle de nya maskinerna ha funnits med från början. I det segment som X-Typen konkurrerade såldes ungefär 80 procent bensinmotorer på två liter och därunder samt dieselmaskiner. Siffran är satt utifrån ett europeiskt perspektiv.
Tänker du behålla bilen länge och vill hålla driftskostnaden på en rimlig nivå är det någon av de tvåhjulsdrivna versionerna som gäller. Gammal och komplicerad fyrhjulsdrift är ganska kostsam att hålla igång när den väl faller för miltal och åldersträck. Att det sedan är väldigt trångt bland transmissionens alla delar gör att vissa servicemoment helt enkelt hoppas över när bilen är inne på behandling. Det är inte ovanligt att automatlådan från Jatco lägger av långt innan den manuella växellådan pensioneras.


Motormässigt är V6 bensin det tryggaste alternativet. Visst sitter den trångt monterat men det är hyfsat problemfri om den har fått kompetent service. Problemet är bara, precis som med växellådorna, att det är så trångt att vissa moment aldrig görs. Det tar exempelvis för lång tid att byta alla tändstift för att insuget måste bort.


När dieselmotorerna går som de ska är de bra, men de har inte samma spets som konkurrenterna från BMW och Mercedes-Benz. Å andra sidan är det billigare att hålla liv i en Ford diesel jämfört med de andra tyska märkena.
Sammanfattningsvis är X-Type en riktigt trevlig Jaguar om man väljer förståndigt.

Priser från 40.000:-

Denna köpguide författad av Johan Hofrén. Stort tack för bidraget!